Gotujesz parówki w garnku? Lepiej tego nie rób, jeśli zależy Ci na zdrowiu
Jeśli zawsze wrzucasz parówki do zagotowanej wody w garnku, to lepiej zmień sposób ich podgrzewania.
Niemal każdego dnia dowiadujemy się, że „całe życie robimy coś źle”, bo dzięki większemu dostępowi do internetu i wiedzy okazuje się, że po prostu coś, co zwykliśmy wykonywać na co dzień w jakiś określony sposób, okazuje się błędne.
Na Youtube czy TikToku coraz więcej pojawia się tego typu filmików i to jest właśnie jeden z nich. Tym razem jednak chodzi o podgrzewanie parówek. Jeśli robisz to w zagotowanej wodzie, to lepiej zmienić sposób.
Jak naprawdę podgrzewać parówki?
Oczywiście wiele osób lubi jeść parówki na zimno, ale równie wiele ludzi woli je podgrzać. I zazwyczaj robi się to w garnku po zagotowaniu wody. Okazuje się jednak, że nie powinno się tego robić w ten sposób – wrzucone parówki do gotującej się wody mogą zacząć wydzielać nieodpowiednie substancje rakotwórcze. W jaki sposób więc je podgrzewać?
TT: https://www.tiktok.com/@guma0055/video/7295654934324792609
Okazuje się, że parówki powinno się podgrzewać w wodzie poniżej 100 stopni Celsjusza. W taki sposób będziemy mieć pewność, że parówki są zarówno dobrze podgrzane, jak i dobre do spożycia i bez niebezpiecznych związków.