Już nawet podstawowa pizza kosztuje w Polsce takie pieniądze
Ile może kosztować mała Margherita? Okazuje się, że całkiem sporo. Ceny pizz w Polsce mocno skoczyły do góry.
Ile byście obstawiali, że w Polsce może kosztować mała Margherita, takie 23 centymetry? 2 dyszki? 25 zł? Może 30? Otóż nie. W coraz większej ilości miejsc za nawet małą, podstawową pizzę zapłacimy już bliżej 40 złotych.
Cena jest praktycznie taka sama jak w sercu Włoch. Czy ma to jakieś sensowne uzasadnienie? Tak i nie. Da się jednak zrozumieć, dlaczego ludzie mocno narzekają:
Skąd się biorą takie ceny? Jedni powiedzą, że z zachłanności właścicieli. Inni będą próbować to w jakiś sposób wytłumaczyć. Czy da się obronić 39 złotych za podstawową pizzę? Jasne, że tak, co pokazują komentarze pod tym konkretnym wpisem.
Czyli wynika z tego tyle, że nie należy się w sumie spodziewać niższych cen. Przynajmniej w przypadku faktycznie tych lepszych pizzerni. Wiele restauracji jednak zaraz podciągnie ceny i to nawet jeżeli ich pizza jest porównywalna z tymi kupowanymi w marketach, które się odmraża i które kosztują po 5 ziko.