w

Dlaczego na Waszej liście znajomych w LoLu jest tyle Challengerów? Ludzie sami sobie ustawiają rangi

Wszystko zaczęło się od hiszpańskiego streamera, który wykonywał kolejny challenge w LoLu. Finalnie mu to nie wyszło, więc ustawił sobie wysoką rangę sam, nieco wkręcając swoich widzów. Ludzie to podłapali i wrócili do dawnego sposobu.


W LoLu czasami jest tak, że ludzie przypominają sobie o czymś po wielu latach. Dokładnie tak samo jest z ustawianiem własnej rangi. Być może pamiętacie, że ludzie nagle ustawiali sobie Disa w opisach w LoLu – historia w pewnym sensie się powtarza. Teraz za sprawą streamera, który wkręcił swoich widzów, a klip z tego stał się viralem.

Z tym że zamiast opisów, gracze zmieniają sobie rangi. Jest to na tyle proste i działa, że niektórzy wkręcają swoich znajomych – tak, Wasza ranga jest widoczna dla listy znajomych.

Jak ludzie to robią?

Chodzi tutaj o specjalne narzędzie zwane “League profile tool”. Jest z nim jednak kilka kwestii, o których trzeba wiedzieć (o tym nieco niżej). W każdym razie nadal działa i to mimo tego, że nie było aktualizowane od wielu miesięcy.

@Ryscu

Wszystko polega na programie, który zmienia tła, dostępne ikonki w kliencie i między innymi rangę. Efekty zmian widzicie Wy i osoby na liście znajomych.

Co trzeba o tym wiedzieć? Po pierwsze, jest to narzędzie, które nie było aktualizowane od kilku miesięcy. Wiele rzeczy więc już nie działa. To, co nadal funkcjonuje. to właśnie zmiana rangi i ikonki. Można też dalej ustawiać sobie długie opisy, ale tutaj uwaga – czasami się to buguje i nie jesteście w stanie zobaczyć potem listy znajomych. Jedynym sposobem na naprawienie tego jest zwrócenie się do Riotu.

No i tu pojawia się problem. Nie ma żadnego potwierdzonego przypadku otrzymania za to bana, ale jak najbardziej można zostać zbanowanym. Riot w teorii pomagał w przypadkach, w których ktoś sobie zbugował klienta, ale niekoniecznie będzie to dalej robił.

Używanie tego nie jest więc polecane na głównym koncie – zmiany przypisane są do konta, a nie do klienta. Warto też wiedzieć, że te ikonki i rangi znikają, gdy zamkniecie klienta, trzeba to więc ustawiać od nowa.