Ile można zarobić na zbieraniu grzybów? Zaskakuące kwoty
Jak dużo da się zarobić na zbieraniu grzybów? Znany ekspert postanowił to wyjaśnić.
Zastanawialiście się kiedyś, czy nie rzucić tego wszystkiego i nie wyjechać w Bieszczady i zbierać grzyby? Jeżeli nie, to może się okazać, że po przeczytaniu tego artykułu zaczniecie szukać domku w górach.
Portal o2 przeprowadził wywiad ze znanym znawcą tajnik zbierania grzybów, jakim bez wątpienia jest Wiesław Kamiński z portalu „Na Grzyby”.
To ile za te grzyby?
Raczej każdy grzybobranie kojarzy z relaksem i chwilą spędzenia czasu wraz z rodziną. Są jednak ludzie, którzy są w stanie na grzybach nieźle zarabiać. Ile? To niestety zależy od regionu i rodzaju grzybów. Jak czytamy w serwisie O2:
W miejscowości Człopa (woj. zachodniopomorskie) za kilogram kurki dostaniemy 25 zł. W woj. mazowieckim cena tego grzyba dochodzi już do 70 zł za kg.
Natomiast jeżeli chodzi o skupy znajdujące się niedaleko Warszawy, to tam cena wynosi około 20 złotych.
Jeżeli chodzi o kurki, to sezon się kończy. Ceny tych grzybów zaczynają się od 15 i dochodzą do ok. 70 zł za kg. Powoli zaczyna się wysyp grzybów w woj. lubuskim, wielkopolskim i świętokrzyskim. Tam ceny już spadają. Borowik kosztuje 15-25 zł za kg, w zależności od klasy. Podgrzybek od 10 do 20 zł. Podobnie jest z maślakami – Hubert, handlarz grzybami z centralnej Polski, dla o2.
Grzybiarz wytłumaczył także, że grzyby świetnie się sprzedają, ale zarobki zależne są od umiejętności grzybiarza oraz regionu.
Zwłaszcza w Puszczy Noteckiej zbierają grzyby hurtowo. Dniówka to ok. 200 zł dziennie.
Ceny w skupach mogą się różnić. Zależą od rejonów i jakości grzyba np. borowik z białym spodem ma wyższą cenę. Kurki się powoli kończą i są najdroższe. W tej chwili najwięcej jest czubajek kani. Te grzyby trzeba jednak szybko zagospodarować. Na placach sprzedają na sztuki. Cena to od ok. 1 zł do nawet 5 zł
Warto pamiętać jednak, że zbieranie grzybów może być niebezpieczne. Jeżeli nie robicie tego od dawna, to lepiej jest sprawdzić późniejsze łowy z kimś znającym się na tych jadalnych oraz niejadalnych gatunkach.