Reklama

Planujesz grilla na majówkę? To już przynajmniej będziesz wiedzieć, czego unikać

Różne

Reklama

Nie często mówi się o tym, co się powinno robić, a czego raczej unikać podczas grillowania. A warto o tym wiedzieć.


Nadchodząca już za kilka dni majówka to idealny moment, aby się tym tematem zainteresować. Szczególnie jeśli Wy też planujecie jakiegoś grilla z rodziną czy przyjaciółmi. Mało kto w ogóle wie, co się powinno robić, a czego nie.

A okazuje się, że większość osób źle podchodzi do samego grillowania. Kupujecie te aluminiowe tacki na ruszt? A no właśnie – w nich jest podobno największy problem.

Co z tymi tackami?

Reklama

Teraz rzeczywiście każdy korzysta z tych srebrnych, aluminiowych tacek na grilla. Na pewno wiecie, o które chodzi. No, chyba że jesteście „grill-majstrami” i wiecie, że nie powinno się ich w ogóle używać.

Reklama

Wiadomo, że te aluminiowe tacki są bardzo pomocne. Grill się nie brudzi, tłuszcz nie kapie na węgiel, jest później mniej sprzątania, bo można to normalnie wyrzucić i nie bawić się w czyszczenie rusztu. No, ale podobno pod wpływem temperatury wydają z siebie niepożądane i niebezpieczne substancje.

VideoVideo

TT: https://www.tiktok.com/@foxx.gotuje/video/7360308833752796449

Oczywiście kwestia zdrowia najważniejsza, ale są też inne minusy tych tacek. Niezależnie od tego, co grillujecie, na aluminiowych tackach nigdy nie będzie to smakowało tak dobrze, jak z normalnego rusztu. A 20-30 zł na sezon nie brzmi źle. Oczywiście trzeba to potem czyścić, ale wiele osób ceni sobie kwestię smaku.

Oczywiście grillowanie na samym ruszcie podobno też do najlepszych metod nie należy przez tłuszcz, który dostaje się do węgla, a później paruje. Tu też chodzi o kwestie zdrowotne. Najlepiej poczytać o tym na własną rękę i poszukać odpowiednich badań na ten temat lub osób, które rzeczywiście się na tym znają.

Reklama

Bądź na biężąco zaobserwuj oraz dołącz do naszej społeczności.

Nie przegap najważniejszych wiadomości i śledź nas na X.

Czytaj więcej
Reklama
Reklama