Jak walczyć z molami w kuchni? Plastikowe pudełka nie wystarczą, potrzeba więcej
Jeśli macie problemy z powracającymi molami w szafkach kuchennych, to warto lekko zmienić sposób działania.
Mole spożywcze mogą pojawić się wszędzie i zupełnie znikąd. Mogą zarówno zalęgnąć się w naszej kaszy, która przypadkiem była długo otwarta, jak i zwyczajnie możemy przynieść je ze sklepu w naszych zakupach.
A gdy się już pojawią – należy działać jak najszybciej. Wiele osób sięga wtedy po różne pudełka, żeby przesypać do nich sypkie produkty. To jednak nie wystarczy.
Jak walczyć z molami?
Oczywiście na początek należy powyrzucać wszystko to, co zostało zaatakowane molami. Najlepiej dla pewności i tak pozbyć się wszystkich sypkich produktów z szafek, takich jak kasze, makarony czy ryż. Okazuje się też, że plastikowe pudełka również nie wystarczą – trzeba wiedzieć, jak przechowywać produkty.
TT: https://www.tiktok.com/@zielona_sroka/video/7293943415329377569
Najlepiej zaopatrzyć się w szczelne słoiki, z dużym naciskiem na szczelne. Ewentualnie można też zakupić specjalne uszczelki, jeśli akurat wolicie się podwójnie zabezpieczyć. Liście laurowe w teorii też powinny załatwić sprawę, a orzechy można trzymać w lodówce. Ot cała filozofia. Oczywiście warto pamiętać też o czyszczeniu szafek wodą z octem, która powinna pozbyć się ukrytych moli.