Niesamowita historia Pumpkin Spice Latte. O szalenie popularnej jesiennej kawie + prosty przepis
Poznaj historię jesiennego symbolu, jakim jest przepis od sieci kawiarni Starbucks.
Pumpkin Spice Latte to dla wielu nieodłączny element jesieni. Można śmiało stwierdzić, że od lat jest to jeden z najpopularniejszych napojów, który króluje w mediach społecznościowych już od początku września aż po sam koniec listopada.
Skąd w ogóle wziął się pomysł na kawę z takimi dodatkami? Kiedy ją wymyślono i co ciekawego działo się w jej historii na przestrzeni wielu lat?
Pumpkin Spice Latte – symbol jesieni
Dyniowa kawa latte to prawdziwy fenomen. Każdy, kto śledzi m.in. TikToka wie, że na początku jesieni masa osób wręcz zalewa swoje profile informacjami o nadchodzącej jesieni, ciepłych kocach, dobrej książce i oczywiście Pumpkin Spice Latte. Jaka jest historia tego popularnego i ikonicznego jesiennego napoju?
Pomysł na tego typu kawę został wypuszczony przez Starbucks, największą sieć kawiarni na świecie. Stało się to ponad 20 lat temu, ponieważ jego historia sięga 2003 roku, kiedy Peter Dukes, dyrektor w Starbucks, postanowił stworzyć nowy jesienny napój. Plan był prosty – wymyślić coś, co stanie się symbolem jesiennej pory.
Jak możemy przeczytać na oficjalnej stronie kawiarni:
Na początku 2003 roku niewielka grupa zebrała się w „Liquid Lab”, bezpiecznej przestrzeni badawczo-rozwojowej na 7. piętrze siedziby Starbucks w Seattle. Laboratorium było skrzyżowaniem kuchni szefa kuchni z placem zabaw dla naukowców – z przemysłowymi lodówkami, sprzętem do espresso i mieszanką potencjalnych składników i smaków.
Peter Dukes przyznał, że „nikt wtedy nie wiedział, co z tego wyrośnie”, można więc powiedzieć, że chciano stworzyć coś wyjątkowego, ale nie dało się przewidzieć, że będzie to aż taki fenomen.
Historia przepisu na dyniową latte
Przepisu nie stworzono od razu. Sporo eksperymentowano, łącząc smaki espresso z dyniowym aromatem, aby stworzyć idealną mieszankę smaków kojarzącą się z jesienią. Nie mogło zabraknąć aromatów z przypraw takich, jak cynamon, gałka muszkatołowa i goździki.
Ale dlaczego dynia? Najwcześniejsze pojęcie „przyprawy dyniowej” sięga 1621 roku, kiedy to pierwsi amerykańscy osadnicy przybyli do Nowej Anglii.
Ze względu na skojarzenie dyni ze żniwami, coraz częściej stawała się ona częścią narodowych obchodów Święta Dziękczynienia. Używano jej zarówno w przepisach na obiad, ale także na słodko w postaci dyniowego ciasta. To symbolizowało obfitość zbiorów i miało spore znaczenie dla miejscowej ludności. Z czasem popularność dyniowych aromatów zaczęła rosnąć i pojawiać się również jako stały element jesieni w innych krajach.
Zespół z powodzeniem opracował przepisy na świąteczne Eggnog Latte i Peppermint Mocha i szukał nowego napoju, który mógłby dodać do jesiennej oferty espresso. Tego wiosennego dnia zespół przyniósł kiczowate jesienne dekoracje i ciasta dyniowe i zaczął badać pomysły na napój espresso inspirowany dynią.
W początkowej fazie rozwoju, Starbucks rozważał nazwę Fall Harvest Latte, która ostatecznie została zmieniona na to, co znamy dziś – Pumpkin Spice Latte. Okazało się to strzałem w dziesiątkę, ponieważ motyw dyni trafił do milionów osób na całym świecie, by później występować nie tylko jako smak kawy, ale również zapach świec, aromat kosmetyków, odświeżaczy powietrza i tak dalej. Oczywiście nie mogło zabraknąć sezonowych produktów, takich jak jesienne jogurty, budynie czy ciastka Pumpkin Spice.
Jesienią 2003 roku Starbucks po raz pierwszy wprowadził napój do 100 sklepów w Vancouver i Waszyngtonie, D.C., aby przetestować napój. Ustalono przepis, który wykorzystywał sos z przypraw dyniowych z cynamonem, goździkami i gałką muszkatołową – ręcznie robiony z espresso i mlekiem gotowanym na parze – i zwieńczony bitą śmietaną i odrobiną polewy z ciasta dyniowego.
Jak podano na oficjalnej stronie, następnej jesieni od tego wydarzenia, Pumpkin Spice Latte pojawiła się w sklepach firmy w USA i rozpoczęła się nowa jesienna tradycja. Napój zyskał lojalną bazę fanów i w ciągu dekady został wypity ponad 200 milionów razy.
Peter Dukes po latach powiedział:
Pumpkin Spice Latte stała się czymś więcej niż tylko napojem. Stała się zwiastunem sezonu.
Domowa Pumpkin Spice Latte
Wiele osób zastanawia się, czy można zrobić własną dyniową latte bez wychodzenia z domu. Pod warunkiem, że ma się odpowiednie składniki, to odpowiedź brzmi: tak.
Na TikToku i nie tylko przewija się szalenie popularny przepis na domową wersję dyniowej kawy, który można modyfikować w zależności od potrzeb. Podstawą syropku do kawy jest przecier z dyni i korzenne przyprawy.
Do przygotowania syropu potrzebne będą:
- 200 gramów cukru,
- 200 mililitrów wody,
- łyżeczka mielonego imbiru,
- łyżeczka gałki muszkatołowej,
- łyżeczka lub dwie cynamonu,
- kilka goździków,
- szczypta kardamonu,
- słoiczek purée z dyni.
Ilość przypraw można dowolnie mieszać, jak również zamiast nich dodać np. gotową przyprawę do piernika, która jest dostępna w wielu sklepach.
Purée z dyni poleca się zakupić w formie słoiczka dla niemowląt. Tego typu produkty dostępne są w wielu sklepach, np. w drogerii Rossman. Ważne, by w składzie znalazło się 100% dyni.
Wszystkie składniki należy połączyć na patelni lub w garnku i gotować około 20 minut na małym ogniu, regularnie mieszając. Gotowy syrop można przelać przez sitko.
Pozostaje przygotować ulubioną kawę, dodać do niej mleko lub napój roślinny, bitą śmietanę czy inne dodatki, które pasują do jesiennej latte.
Źródła: https://stories.starbucks.com/stories/2014/starbucks-first-pumpkin-spice-latte/
https://www.foodandwine.com/lifestyle/pumpkin-spice-history
https://www.oneworldroasters.com/pumpkin-spice-latte-history.html#/