Cynamon, jakiego nie znałeś. Ciekawostki, historia i właściwości zdrowotne
Co warto wiedzieć o tej niesamowicie popularnej przyprawie? Jak działa na zdrowie?
Zaczęła się kalendarzowa jesień, więc warto przyjrzeć się jednej z najpopularniejszych przypraw na świecie, która wielu kojarzy się właśnie z drugą połową roku. Chodzi o cynamon, który dodawany jest do wielu deserów, słodyczy czy aromatycznej kawy.
Praktycznie każdy świetnie kojarzy zapach i smak cynamonu, ale mało kto skąd pochodzą te aromatyczne zwinięte rurki oraz jak się je produkuje. Historia tej przyprawy jest naprawdę długa i interesująca.
Ciekawostki o cynamonie
Aromatyczne bułeczki cynamonowe, szarlotka, zapiekane jabłka, kawa czy kakao – wielu osobom właśnie te produkty kojarzą się z cynamonem i idealnym oddaniem tego, jak świetnie komponuje się z różnymi napojami czy wypiekami.
Jednak cynamon to nie tylko ładny zapach, ale też bogata historia jednej z najcenniejszych przypraw na świecie. Kora cynamonowca to także wartościowy składnik, jeśli chodzi o poprawę zdrowia i utrzymanie go w dobrej kondycji.
Historia cynamonu
Ciekawym faktem, o którym wiele osób nie wie, jest to, że cynamon to jedna z najstarszych przypraw na świecie. Ma bogatą historię ze względu na różne właściwości, nie tylko te spożywcze.
Cynamon był znany i ceniony już w starożytnym Egipcie, gdzie doceniano jego właściwości zdrowotne i aromat, ale także używano go m.in.. w procesie balsamowania zwłok.
Był także cennym towarem wśród handlarzy z dawnych cywilizacji. W pewnym momencie podawano, że jest to jeden z najdroższych produktów. W starożytnej Grecji i Rzymie cynamon był towarem luksusowym, importowanym z Dalekiego Wschodu, głównie z Indii i Sri Lanki.
Cynamon kojarzył się z elitami, bogactwem i wysokim statusem społecznym. Przyprawa ta miała zawsze silny związek z religią i wierzeniami. Wspomnienia o drzewie cynamonowym pojawiają się także w tekstach biblijnych.
Produkcja cynamonu
Rocznie na świecie produkuje się ponad 250 ton cynamonu. Głównymi producentami są kraje z Azji, a największe z nich to:
- Indonezja,
- Chiny,
- Wietnam,
- Sri Lanka.
Cynamonowiec, czyli drzewo z którego kory produkowany jest cynamon, to wysoka, osiągająca w niektórych przypadkach ponad 15 metrów roślina, która rośnie na obszarach o tropikalnym klimacie.
Jak możemy przeczytać na Wikipedii:
Korę ze ściętych gałązek poddaje się krótkiej fermentacji i oczyszcza z korowiny zewnętrznej oraz wewnętrznych resztek łyka. Powstałe paski kory są następnie suszone na słońcu. W czasie tego procesu przybierają charakterystyczną żółtobrązową barwę i zwijają się z obu stron paska kory, tworząc złączone dwie rurki, nazywane w handlu laskami. Tak przygotowany surowiec nosi nazwę cynamonu.
Cynamon następnie importowany jest w dwóch różnych formach – stałej, w postaci wspomnianej rurki oraz proszku. Laski ogólnie są trwalsze i zachowują swój smak dłużej niż ich zmielony odpowiednik.
Korzyści zdrowotne
Ludzie od wieków wiedzieli, że cynamon jest dobry dla zdrowia. W tradycyjnej kulturze chińskiej był stosowany w leczeniu codziennych dolegliwości, takich jak przeziębienie czy nudności. Uważano, że cynamon wspomaga przepływ krwi i energii.
Starożytni Egipcjanie wykorzystywali cynamon w leczeniu infekcji skóry i ran, z powodu jego właściwości antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych.
W Grecji, Rzymie i innych krajach stosowano go w leczeniu bólów gardła, przeziębień i niestrawności.
Wpływ cynamonu na zdrowie wynika z cennych właściwości, które posiada kora cynamonowca. W starożytności bazowano na obserwacjach, a dziś dokładnie wiemy, co sprawia, że wspomniana przyprawa jest tak zdrowa.
Cynamon jest bogaty w przeciwutleniacze, takie jak polifenole, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników. Jak wiadomo, walka z nimi pomaga opóźniać procesy starzenia.
Przyprawa ta ma właściwości antyseptyczne i może wzmacniać układ odpornościowy, chronić przed infekcjami bakteryjnymi, a także pomagać w walce z degeneracyjnymi zaburzeniami mózgu.
Cynamon jest bogatym źródłem witaminy K, C, E i witamin z grupy B. Produkt zawiera również m.in. fosfor, potas, cynk, sód, a także błonnik.
Według badań cynamon może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy, ponieważ obniża poziom cukru we krwi.
Cynamon i miłość
Cynamon poza silnym związkiem z duchowością i medycyną, był również kojarzony z miłością. W wielu kulturach używano go podczas zaślubin, na przykład w formie kadzideł. Dym z nich oczyszczał i błogosławił nowożeńców.
Wierzono także, że zapach cynamonu i używanie go w domu może przyciągać miłość i poprawiać relacje między partnerami.
W starożytnym Egipcie dary z cynamonu ofiarowano m.in. Izydzie, bogini płodności, opiekunce rodzin i patronce małżeństwa.
W Austrii istnieje tradycja obdarowywania się laskami cynamonu, co ma być wyrazem miłości. Fakt, że przyprawa była kojarzona z luksusem i bogactwem, obdarowanie nią kogoś świadczyło o tym, że dana osoba jest dla nas cenna.
Źródła: https://www.slofoodgroup.com/blogs/recipes-stories/5-interesting-facts-you-didn-t-know-about-cinnamon?
https://www.linkedin.com/pulse/which-country-would-king-cinnamon-production-world-vihabavietnam
https://pl.wikipedia.org/wiki/Cynamonowiec_cejloński
https://www.kotanyi.com/en/blog/7-things-you-didnt-know-about-cinnamon/