Reklama

Tabliczka czekolady za ponad 1800 złotych i inne drogie produkty

Ciekawostki

Reklama

Cena najdroższej czekolady na świecie może zwalić z nóg. A to nie jedyny tego typu produkt. 


Miłośnicy czekolady czy kawy często twierdzą, że marki z wyższej półki są o wiele smaczniejsze od najtańszych zamienników. O ile w zwykłym sklepie można kupić zarówno tanią, jak i dużo droższą kawę, nie każdy wie, że istnieją odmiany, które są tak kosztowne, że aż trudno w to uwierzyć. Nie inaczej jest z czekoladą.

Oto najdroższe marki i odmiany tego typu produktów. Cena zwala z nóg, ale podobno ich smak jest tego warty.

Reklama

Produkty dla bogaczy

Reklama

Czekolada jest dziś dostępna w prawie każdym sklepie. Można ją zakupić w formie zwykłej tabliczki, ale również jako dodatek w batonach, cukierkach czy innych słodkich przekąskach. Jej smak kojarzy się ludziom z komfortem, relaksem, spędzaniem czasu z bliskimi czy świętami, podczas których dużo osób dostaje czekoladki.

Jak łatwo się domyślić, poza firmami dostępnymi w sklepach, istnieją też takie, które produkują czekoladę z wyższej półki. Ta często jest trudno dostępna i za niemałe pieniądze. Oto przykład smakołyku, na którego nie każdy może sobie pozwolić.

Najdroższa czekolada na świecie

Czekolada To’ak dla wielu jest synonimem luksusu, ponieważ jest nie tylko bardzo rzadka, ale również niesamowicie droga.

Fundamentem jej prestiżu jest powiązanie z ekwadorską odmianą kakao znaną jako Nacional. Linia genetyczna tych ziaren sięga początków udomowienia kakao przez starożytne cywilizacje 5 300 lat temu. W 2009 roku uznano, że odmiana rośliny wymarła, przez co jej cenne nasiona zostały utracone. Firma To’ak odkryła jednak jeden z ostatnich istniejących gajów 100% czystego kakao Nacional w dolinie Piedra de Plata.

Połączenie z tak istotnym historycznie składnikiem sprawiło, że wyroby stały się niesamowicie wartościowe i pożądane przez największych miłośników czekolady.

Dziś To’ak Chocolate jest nie tylko dostawcą wyśmienitych czekoladek, ale także strażnikiem historii kakao i bioróżnorodności. Nazwa filmy to dla wielu synonim dziedzictwa, jakości i wyjątkowych produktów.

Ile kosztuje jedna tabliczka?

Historia firmy to jedno, ale na pewno wiele osób zastanawia się ile właściwie kosztuje jedna tabliczka najdroższej czekolady.

Na oficjalnej stronie To’ak Chocolate trafić można na tabliczkę Masters Series, która ma jedynie 50 gramów, a kosztuje aż 490 dolarów. Oznacza to, że za tak mały kawałek czekolady trzeba zapłacić ponad 1800 złotych.

Czekolada zawiera 78% ziaren kakaowca oraz cukier trzcinowy. Na stronie firmy przeczytać można, że:

Jako „strażnicy” kakao Ancient Nacional staramy się chronić i szanować jego dziedzictwo. Ta rzadka edycja czekolady, zawierająca certyfikowany nadruk z limitowanej edycji autorstwa szanowanego ekwadorskiego artysty Enriquestuardo, stanowi hołd dla starożytnej historii i kultury Ekwadoru.

Najdroższa kawa na świecie

Miłośnicy kofeiny wiedzą, że na dzisiejszym rynku nie brakuje bardzo drogiej kawy. Indonezyjska mieszanka o nazwie Kopi Luwak, produkowana jest z wiśni kawowych, które zostały zjedzone, częściowo strawione i wydalone przez azjatyckie łaskuny palmowe. Często sprzedaje się za około 600 dolarów.

Black Ivory z północnej Tajlandii jest jeszcze droższa i kosztuje 1136 dolarów za niecałe pół kilograma. Jest ona produkowana z pomocą azjatyckich słoni, których enzymy trawienne rozkładają białka ziaren kawy Arabica. Daje to złożony smak kakao, tytoniu, czerwonej wiśni i trawy, który z pewnością smakuje znacznie lepiej niż się wydaje.

Jeśli myślisz, że to dużo, to czeka Cię zaskoczenie, ponieważ panamska mieszanka pobiła oba te rekordy.

Najdroższą kawą na świecie jest obecnie Elida Geisha Natural Torre, produkowana przez Lamastus Family Estate. Niedawno zajęła ona pierwsze miejsce w aukcji Best of Panamá 2024, corocznym konkursie kawowym założonym w 1996 roku, gdzie została sprzedana za aż 10 013 dolarów za kilogram, czyli ponad 38 tysięcy złotych.

W poście na Instagramie twórcy Elida Geisha ogłosili, że ich produkt zostanie wysłany do wybranych nagradzanych firm kawowych na całym świecie, w tym Saza Coffee (Japonia), Grand Cru Coffee (Australia), Paradise Coffee Roasters (Hawaje) i Ruliweb (Chiny).

W przeciwieństwie do Kopi Luwak i Black Ivory, produkcja Elida Geisha nie wymaga wykorzystania zwierzęcych przewodów pokarmowych. Według strony internetowej firmy, Elida Geisha jest wytwarzana z ziaren Geisha, które są zbierane z drzew i natychmiast przechowywane w hermetycznych pojemnikach, gdzie pozostają przez pięć dni.

Następnie stosuje beztlenowy proces powolnego suszenia, co oznacza, że ziarna są osuszane przez dłuższy czas niż na większości farm kawowych. Elida Geisha pozostawiana jest na górnych krawędziach farmy, gdzie czeka do 40 dni. Ma to wydobyć intensywne nuty wiśni, trawy cytrynowej i brzoskwini.

Reklama

Bądź na biężąco zaobserwuj oraz dołącz do naszej społeczności.

Nie przegap najważniejszych wiadomości i śledź nas na X.

Czytaj więcej
Reklama
Reklama