Czym dokładnie są nasiona chia? Czy hit TikToka faktycznie gwarantuje płaski brzuch?
Nasiona chia ponownie powróciły do mediów społecznościowych i stały się letnim hitem TikToka.
Jest duża szansa, że jeśli śledzisz trendy związane z odżywianiem i dbaniem o sylwetkę, to w te wakacje trafiłeś na materiały związane z piciem nasion chia. Sporo młodych osób, szczególnie dziewczyn, zauważyło, że jest to świetny sposób na poprawę wyglądu, w tym zapewnienie płaskiego brzucha.
Ile jest prawdy w tym, że chia to świetny dodatek do diety? Czy nasiona mają działanie odchudzające? Czy zapewniają dodatkowe korzyści zdrowotne, a może powodują więcej szkody niż pożytku, gdy spożywa się ich za dużo?
Wszystko o nasionach chia
Jeśli ominął Cię szał na picie napoju z nasionami chia, nie korzystasz z TikToka lub po prostu się tym wcześniej nie interesowałeś – oto zbiór wiedzy na ich temat oraz odpowiedź na najważniejsze pytania.
Nasiona chia to inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej. Jest to gatunek rośliny, pochodzący z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali. Od lat ceniono go ze względu na swoje wartościowe nasiona. Uprawiano go przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Spożywane były już co najmniej przed 5500 laty. Pojawiały się w składzie dawnych kosmetyków, mieszanek leczniczych, a nawet były wykorzystywane w rytuałach religijnych.
Dziś nasiona chia cieszą się popularnością na całym świecie i są dodawane do napojów oraz żywności.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna 100 g nasion szałwii hiszpańskiej wynos około 486 kcal. Zawierają one mnóstwo błonnika (34 g na 100 gramów), magnez, fosfor, wapń, potas, sód, cynk, wapń, selen, przeciwutleniacze oraz witaminy z grupy B i E.
Są cennym źródeł kwasów omega-3, co za tym idzie wspomagają pracę mózgu, koncentrację i pamięć. Chia mają pozytywny wpływ na zdrowie serca, trawienie oraz ogólne funkcjonowanie organizmu.
Nasiona chia stanowią bogate źródło przeciwutleniaczy. Te spowalniają produkcję wolnych rodników, które mogą uszkadzać komórki przyczyniać się do szybszego starzenia.
Czy nasiona chia to nowość w Polsce?
Oczywiście nie jest to nic nowego, bo nasiona szałwii hiszpańskiej używane są od dawna i trend na nie powraca co jakiś czas. W tym roku, jeszcze przed rozpoczęciem wakacji, stały się popularne na TikToku i tysiące dziewczyn promowały picie ich z wodą i dodatkiem cytryny czy miodu. Wymyślano przeróżne przepisy na orzeźwiające napoje i desery. Niektórzy piją je same.
Część osób zapewne pominęło skok popularności wspomnianych nasion i dziś zastanawia się, dlaczego były takim hitem. Z jednej strony może być to oczywiste – mają wiele cennych wartości odżywczych. Jednak dziewczyny z TikToka nie skupiały się na tym. Chia miały pomóc im w odchudzaniu. Czy to ma sens?
Czy chia mają działanie odchudzające?
Na TikToku wielokrotnie mówiło się, że jest to genialne rozwiązanie na płaski brzuch. Chia to doskonałe źródło błonnika, który daje uczucie sytości i sprawia, że nie ma się ochoty na jedzenie. Mogą pomóc w stabilizacji poziomu cukru we krwi, co z kolei może zapobiegać nagłym napadom głodu i chęci na słodkie przekąski.
Czy odchudzają same w sobie? Nie. Picie namoczonych nasion nie sprawi, że schudniemy, jeśli nie wprowadzimy deficytu kalorycznego w swojej diecie. Sporo osób może mieć wrażenie, że chia spłaszczyły im brzuch właśnie ze względu na błonnik, który wsparł pracę jelit.
Ważne jest to, że chia nie zastępują zbilansowanych posiłków. Nie mogą zastąpić zdrowej diety. Nie powinno się rezygnować z jedzenia na rzecz „oszukania” żołądka i mózgu, że jest się pełnym i sytym.
Czy spożywanie nasion chia może być szkodliwe?
Trend TikToka może czasami nadmiernie upraszczać korzyści płynące z picia nasion chia, często ignorując skomplikowane i zróżnicowane wyniki badań naukowych. Ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że chociaż nasiona mogą być cennym dodatkiem do zdrowej diety, nie są one cudownym środkiem spożywczym, który nie ma wad.
Nadmierne spożycie nasion chia, zwłaszcza u osób z problemami trawiennymi, może prowadzić do wzdęć, biegunki i innych dolegliwości żołądkowych.
Ze względu na ich zdolność do szybkiego pochłaniania wody, nasiona chia mogą powodować blokady w przełyku, zwłaszcza gdy są spożywane na sucho. Dietetycy podkreślają, że nie powinno się spożywać suchych nasion chia, a nawet takich, które były zbyt krótko namoczone.
Jak przygotować napój z nasionami chia?
Przygotowanie napoju ze wspomnianymi nasionami, jest banalnie proste. Wystarczy zalać 1-2 łyżki nasion wodą. Jeśli ta będzie ciepła, pęcznienie i wytwarzanie żelowej otoczki będzie szybsze.
Nie ma jednoznacznych wytycznych co do minimalnego czasu moczenia. Niektórzy zaznaczają, że zalane nasiona należy odstawić na minimum 30 minut, inni twierdzą, że powinno się zaczekać 2 godziny. Jeśli chce się mieć szybki deser rano, można zalać chia na noc.
Jeśli chodzi o dodatki polepszające smak – wybór jest naprawdę ogromny. Do napoju świetnie nadają się:
- sok z cytryny,
- sok z limonki,
- syrop z agawy,
- listki świeżej mięty,
- owoce,
- miód.
Warto pamiętać, że słodkie dodatki, szczególnie miód i syropy, zwiększają kaloryczność takiego napoju.