w

Gmail usuwa konta. Jak temu zapobiec, co trzeba zrobić, by nie stracić swojego maila?

Reklama

Które konta Google mogą zostać usunięte? Co wiadomo na temat planów platformy?

Reklama


Google we wtorek ogłosiło, że zmienia swoją politykę dotyczącą nieaktywnych kont i począwszy od końca 2023 roku, może usunąć konta Gmail, YouTube i Zdjęcia Google, które nie były używane przez co najmniej dwa lata.

Deweloper Ruth Kricheli wyjaśnił, że nowa polityka dotyczy tylko kont osobistych i nie zostanie wdrożona dla kont firmowych. Co na ten moment wiadomo o planach Google’a i w jaki sposób można uchronić swoje konto przed usunięciem?

Usuwanie kont Google

Google poinformowało na jednej ze swoich stron, że konta, które nie były w ostatnim czasie używane, będą sukcesywnie usuwane.

Począwszy od tego roku, jeśli konto Google nie było używane lub nie logowano się na nie przez co najmniej 2 lata, możemy je usunąć wraz z zawartością – w tym to, co znajduje się w Google Workspace (Gmail, Dokumenty, Dysk, Meet, Kalendarz), YouTube i Zdjęciach Google.

Wszystko to ma na celu zapewnienie na bardziej rygorystycznych zabezpieczeń. Nieużywane konta rzadziej mają skonfigurowane uwierzytelnianie wieloetapowe – narzędzie, które zostało szeroko wdrożone już lata temu i zapewnia znaczną ochronę przed hakerami.

Reklama

Nasza wewnętrzna analiza pokazuje, że porzucone konta mają co najmniej 10 razy mniejsze prawdopodobieństwo skonfigurowania weryfikacji dwuetapowej niż konta aktywne. Oznacza to, że konta te są często podatne na ataki, a gdy pojawi się na nim niepożądana aktywność, może zostać wykorzystane do wszystkiego – od kradzieży tożsamości po znacznie więcej niechcianych lub nawet groźnych treści, jak na przykład rozsyłanie spamu.

Usuwanie kont Google rozpocznie się w grudniu 2023 roku, co daje użytkownikom nieco ponad sześć miesięcy na zalogowanie się na konta, jeśli chcą je zachować. Google informuje, że zacznie od usunięcia kont, które zostały utworzone, ale nigdy nie były używane, i powoli przejdzie do innych. Google będzie również wysyłać wiele ostrzeżeń, że konto zostanie usunięte, co prawdopodobnie nie zostanie zauważone przez nikogo, kto całkowicie porzucił konto.

Osoby, którym zależy na zachowaniu swojego konta, powinny zapisać to, co znajduje się na ich kontach lub po prostu wysłać wiadomość, aby nie było ono brane pod uwagę jako nieaktywne. Zgodnie z wypowiedzią dewelopera konta, które znikną, nie zwolnią swojej nazwy, która już zawsze będzie niedostępna.

Reklama
DołączObserwuj
Więcej z Różne