Reklama

Naukowcy odkrywają nowe zalety kofeiny. Pij kawę, aby zapobiegać tym chorobom

Ciekawostki

Reklama

Nowe badania naukowe pokazują kolejne zalety spożywania kawy, a konkretniej zawartej w niej kofeiny. 


Kawa jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. O korzyściach jej spożywania mówi się coraz więcej. Przez lata obalono sporo mitów związanych z kofeiną. Dziś wiemy, że zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera, nowotwory czy cukrzycę. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów.

Naukowcy postanowili sprawdzić czy picie napojów z kofeiną może pomóc osobom, które już zachorowały. Czy ludzie chorujący na toczeń powinni spożywać kawę?

Reklama

Kawa a choroby układu krwionośnego

Reklama

Niedawno pojawiły się wyniki badania, które mówiły, że spożywanie kawy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera czy demencję. Skupiono się wtedy głównie na schorzeniach związanych z mózgiem i układem nerwowym oraz utratą funkcji poznawczych. Więcej o badaniu można poczytać tutaj: Nowe badanie pokazuje zaskakujący wpływ kawy na nasze zdrowie.

W październiku przeprowadzono kolejne badania, tym razem skupiające się na układzie krwionośnym.

Naukowcy z Uniwersytetu Sapienza w Rzymie we Włoszech i Oxford University Press sugerują, że kofeina może korzystnie wpływać na zdrowie serca poprzez wspieranie naczyń krwionośnych organizmu, szczególnie u pacjentów z toczniem rumieniowatym układowym.

Czym jest toczeń?

Jak możemy przeczytać na stronie Medycyny Praktycznej:

Toczeń rumieniowaty układowy to jedna z układowych chorób tkanki łącznej, których przyczyną jest skierowanie układu odpornościowego przeciwko własnemu organizmowi (proces ten nazywamy autoimmunizacją).

Choroba przebiega bardzo różnie, w zależności od tego, które narządy są zaatakowane i w jakim stopniu. Objawy dzieli się na ogólne, jak i te związane z konkretnymi narządami. Wśród nich wymienić można: stany podgorączkowe i gorączkę, zmęczenie, brak apetytu, utratę wagi, bóle stawów, obrzęki, zapalenie i zanik mięśni czy rumień na twarzy.

Toczeń może zwiększać ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Badanie, które niedawno przeprowadzono, analizowało wpływ kofeiny na zdrowie układu sercowo-naczyniowego u osób, u których to ryzyko jest podniesione.

Choroby naczyń krwionośnych i wynikające z nich konsekwencje, zawał serca i udar mózgu, są jednymi z głównych przyczyn zgonów w populacji ogólnej.

Zdecydowana większość lekarzy poleca w takich sytuacjach unikać czynników ryzyka. Wśród nich znajdziemy: zrezygnowanie z palenia i innych używek, obniżenie poziomu cholesterolu czy kontrolowanie ciśnienia krwi.

Wyniki badania

Nowe badanie daje więcej możliwości. Okazuje się, że regularne spożywanie kofeiny, substancji występującej w kawie, herbacie i kakao, może pomóc w regeneracji i ochronie naczyń krwionośnych.

Fulvia Ceccarelli, która pracowała nad badaniem, powiedziała:

Oprócz dobrze znanego działania pobudzającego na organizm, kofeina wywiera również działanie przeciwzapalne, ponieważ wiąże się z receptorami znajdującymi się na powierzchni komórek odpornościowych.

Naukowcy zrekrutowali 31 pacjentów z toczniem, którzy nie mieli tradycyjnych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego (czyli np. nie brali używek). Śledzono ich spożycie kofeiny za pomocą siedmiodniowego kwestionariusza żywieniowego. Następnie pobrano próbki krwi od uczestników, aby ocenić stan ich śródbłonkowych komórek progenitorowych. Są to komórki odpowiedzialne za naprawę i utrzymanie ścian naczyń krwionośnych.

Okazało się, że pacjenci spożywający kofeinę mieli naczynia krwionośnych w lepszym stanie. Ceccarelli przyznała, że badania jej zespołu miały pokazać, że spożywanie kofeiny, jak i ogólna rola diety jest bardzo ważna w kontrolowaniu przebiegu choroby.

Naukowcy przyznali, że choć wyniki są obiecujące, trzeba jeszcze je potwierdzić dalszymi badaniami.

Dalsze analizy mają odpowiedzieć na różne pytania. W tym m.in. to czy przy dłuższym okresie spożycia kofeiny, układ krwionośny będzie radził sobie coraz lepiej.

Warto zaznaczyć, że zarówno w badaniach nad ograniczeniem występowania demencji, jak i tych związanych z chorobami serca, mowa o umiarkowanym piciu kawy. Spożywanie do 3 filiżanek kawy dziennie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego czy udaru. Jednak nadmierne dostarczanie kofeiny do organizmu może doprowadzić do zaburzeń rytmu serca, podwyższenia ciśnienia, rozdrażnienia, drżenia rąk czy problemów ze snem.

Źródła: https://academic.oup.com/rheumatology/advance-article-abstract/doi/10.1093/rheumatology/keae453/7814667?redirectedFrom=fulltext&login=false
https://www.insideprecisionmedicine.com/topics/translational-research/caffeine-intake-linked-to-improved-heart-health-in-lupus-patients/
https://www.sci.news/medicine/caffeine-vascular-health-13332.html

https://www.mp.pl/pacjent/reumatologia/choroby/63747,toczen-rumieniowaty-ukladowy

Reklama

Bądź na biężąco zaobserwuj oraz dołącz do naszej społeczności.

Nie przegap najważniejszych wiadomości i śledź nas na X.

Czytaj więcej