Nowe badanie pokazuje zaskakujący wpływ kawy na nasze zdrowie
Kawa i herbata mogą zmniejszyć ryzyko demencji? Nowe interesujące obserwacje.
Nowe badanie, w którym sprawdzano powiązanie spożywania kawy z ryzykiem wystąpienia demencji u osób starszych, dało ciekawe spojrzenie na wpływ tego popularnego napoju na nasze zdrowie.
Coraz więcej mówi się o tym, że kawa sama w sobie jest zdrowa i nie ma sensu z niej rezygnować. Jednak poza pobudzeniem czy przyspieszeniem metabolizmu, wypicie małej czarnej może mieć jeszcze inne korzyści.
Kawa a demencja
Badanie opublikowano na stronie nature.com 10 września 2024 roku. Jak możemy dowiedzieć się z tytułu – naukowcy sprawdzali związek między spożywaniem kawy i herbaty, a ryzykiem demencji u osób z nadciśnieniem tętniczym.
Istnieje wiele badań, które informowały, że picie kawy może wiązać się z ryzykiem nadciśnienia. Niestety nie brano wtedy pod uwagę osób, które już cierpiały na nadciśnienie, szczególnie w starszym wieku, gdy dodatkowo wzrasta szansa na rozwój demencji.
Zanim jednak przejdzie się do konkretnych informacji o badaniu, warto przyjrzeć się innym zaletom picia kawy.
Zalety płynące z picia kawy
Picie kawy zwiększa przepływ krwi w naczyniach krwionośnych o prawie 30%. Wpływa pozytywnie na pracę serca i naczyń krwionośnych.
Zmniejsza także szansę na zachorowanie na cukrzycę, schorzenia neurologiczne, choroby wątroby, nowotwory a nawet depresję.
Jest bogatym źródłem antyoksydantów. W surowych ziarnach znajduje się około 1000 różnych przeciwutleniaczy, a podczas parzenia uwalniają się kolejne z nich.
Kawa jest również dobrym wyborem dla osób, które uprawiają sport. Napój ten zwiększa przepływ krwi do serca i mięśni, wspiera produkcję energii oraz poprawia aktywność fizyczną.
Wypicie kawy przed wysiłkiem fizycznym zmniejsza ból mięśni nawet o połowę. Kofeina może odcinać mięśniom dostęp do glukozy z krwi.
Napój wspomaga także odchudzanie, choć należy pamiętać, że mowa tutaj o czarnej kawie bez dodatku cukru. Słodzone kawy z dodatkami, na przykład czekoladą i bitą śmietaną, są bardzo kaloryczne.
Większość badań wskazuje na fakt, że picie kawy w ilości 3-4 filiżanek ma więcej efektów pozytywnych niż negatywnych.
Więcej ciekawostek o kawie, możesz przeczytać tutaj: Tego o kawie nie wiedzieliście.
Nowe badania
Na stronie z opublikowanymi wynikami badania, możemy przeczytać:
Niniejsze badanie miało na celu określenie związku między spożyciem kawy i herbaty a ryzykiem rozwoju demencji w populacji z nadciśnieniem tętniczym poprzez wykorzystanie modelu hazardów proporcjonalnych Coxa z udziałem 453 913 uczestników z brytyjskiego biobanku. Nasze wyniki ujawniły związek w kształcie litery J i U między ryzykiem demencji z jakiejkolwiek przyczyny a spożyciem odpowiednio kawy i herbaty u osób z nadciśnieniem tętniczym.
Nadciśnienie tętnicze jest obecnie sporym problemem ludzi na całym świecie. Szacuje się, że dotyka jedną trzecią dorosłych i powoduje poważne komplikacje zdrowotne u osób w różnym wieku. Niestety z roku na rok procent chorujących wcale się nie zmniejsza.
W 2019 roku 1,3 miliarda ludzi na całym świecie cierpiało na nadciśnienie tętnicze, przy czym wskaźnik chorobowości wśród osób w wieku 30-79 lat wynosił aż 33%.
Zapobieganie nadciśnieniu i związanym z nim powikłaniom ma ogromne znaczenie. Tutaj pojawia się kwestia zwiększenia świadomości społeczeństwa oraz promowania zdrowych nawyków. Te, jak wiadomo – mają ogromne znaczenie, jeśli chodzi o profilaktykę chorób.
Szczegóły badania
Spośród 453 913 uczestników 54,62% miało nadciśnienie tętnicze. Średni wiek wynosił 72,39 ± 8,11 lat, 54,33% stanowiły kobiety, a 94,13% osoby białe.
Podczas średniego czasu obserwacji wynoszącego 15,12 lat, populacja z nadciśnieniem tętniczym wykazywała wyższą częstość występowania demencji z jakiejkolwiek przyczyny (3,11% vs 1,11%), choroby Alzheimera (1,37% vs 0,50%) i demencji naczyniowej (0,76% vs 0,18%), wraz z krótszą medianą przeżycia w porównaniu do osób bez nadciśnienia tętniczego.
Jak podają badacze, wyniki znacząco różniły się w zależności od wielu czynników, w tym wieku, pochodzenia, BMI, stylu życia, historii demencji, depresji i raka w rodzinie, stosowaniu leków i tak dalej (pełna lista wymieniona w badaniu – https://www.nature.com/articles/s41598-024-71426-y).
Po uwzględnieniu wszystkich czynników, okazało się, że osoby z nadciśnieniem mają większe ryzyko zachorowania na wszystkie typy demencji (współczynnik ryzyka = 1,149), chorobę Alzheimera (współczynnik ryzyka = 1,137) oraz demencję naczyniową (współczynnik ryzyka = 1,281) w porównaniu do osób bez nadciśnienia.
Jaki to ma związek z kawą i herbatą?
Wyniki badania pokazały, że istnieje zależność o kształcie litery J w przypadku kawy i litery U w przypadku herbaty. Oznacza to, że pewne ilości tych napojów są korzystniejsze dla zdrowia niż ich brak lub nadmierne spożycie.
W szczególności osoby z nadciśnieniem, które piją 0,5–1 filiżankę kawy dziennie lub 4–5 filiżanek herbaty, mają najniższe ryzyko wystąpienia demencji. Ważną obserwacją jest tutaj także to, że związek jest silniejszy w grupie osób z nadciśnieniem, niż wśród tych bez tej choroby.
W podsumowaniu badania możemy przeczytać:
Nasze wyniki ujawniły związek w kształcie litery J i U między ryzykiem demencji z jakiejkolwiek przyczyny a spożyciem odpowiednio kawy i herbaty u osób z nadciśnieniem tętniczym.
Zaobserwowano związek w kształcie litery U pomiędzy dziennym spożyciem kofeiny a ryzykiem rozwoju demencji ogólnej i naczyniowej w populacji osób z nadciśnieniem tętniczym. Co więcej, istotny związek między ilością spożywanej kawy i herbaty a ryzykiem wystąpienia demencji ogólnej i naczyniowej był bardziej prawdopodobny u pacjentów z nadciśnieniem niż w populacji bez nadciśnienia.
Badanie w obszerny sposób opisuje wszystkie obserwacje i zależności. Ogólny wniosek jest taki, że umiarkowane spożycie kawy (filiżanka dziennie) oraz do 5 filiżanek herbaty dziennie ma pozytywny wpływ na zdrowie i zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji w grupie osób z nadciśnieniem. U ludzi, u których nie stwierdzono nadciśnienia, nie stwierdzono znaczącej zależności pomiędzy piciem wspomnianych napojów, a otępieniem starczym.
Źródło: https://www.nature.com/articles/s41598-024-71426-y